ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Η Ελλάδα επιλέγει 3 φρεγάτες BELHARRA

 Έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του προγράμματος νέων φρεγατών από τον Πρωθυπουργό, σήμερα ο διαγωνισμός έλαβε τέλος. Η Γαλλία με την Naval Group ανέλαβε την κατασκευή 3 φρεγατών FDI HN (με μία ακόμη προαιρετική) η οποία είναι μέρος μιας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών. Οι παραλαβές θα πραγματοποιηθούν σε 2 φάσεις, δύο φρεγάτες το 2025 και μία ακόμη το 2026. 

    Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η κάθε φρεγάτα θα φέρει:

  •  ένα κανόνι 76 χιλιοστών
  • 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 15/30 (με 30+ και 100+ χιλιόμετρα εμβέλεια αντίστοιχα)
  • 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους EXOCET MM40 B3 (μέγιστη εμβέλεια 200 χιλιόμετρα)
  • ελαφριές τορπίλες MU-90 

 

 

Είναι πολύ πιθανό επίσης η προμήθεια 3-4 κορβετών Gowind οι οποίες θα αποτελέσουν την ενδιάμεση λύση. Η συγκεκριμένη κίνηση των Γάλλων είναι πολύ δυνατό χαρτί γιατί πέραν από το ότι είναι ένα εξαιρετικό πλοίο με εξαγωγικές επιτυχίες σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετεί και την επιθυμία του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο ζητάει τέτοια πλοία εδώ και μία δεκαετία. Με λίγα λόγια, είναι ένα πλοίο που κάνει τέλεια την δουλεία του. Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Οι δύο χώρες υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία η οποία περιλαμβάνει την γαλλική έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα το οποίο ισχύει και για την Ελλάδα αν κάποιος επιτεθεί την Γαλλία !

Τέλος, ως Stratiotiko.gr, δεν μπορούμε να κρύψουμε την χαρά μας αλλά και την περηφάνεια μας για τις τωρινές εξελίξεις και για όσα ακολουθούν. Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό και συνεχίζουμε δυναμικά !   


Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال