ΑΝΑΛΥΣΗ: ψάχνοντας τον αντικαταστάτη των S-300 (Part 2)

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Σε προηγούμενο άρθρο, αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει στην απόσυρση του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 εφόσον η αναβάθμιση του αποτελεί απίθανο σενάριο. Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης περί επιλογής ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος το οποίο θα αντικαταστήσει το τεχνολογικά κατώτερο ρωσικό, θα εξετάσουμε ευρωπαϊκές αλλά και ισραηλινές επιλογές. Υπενθυμίζουμε ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με δίκτυο επικοινωνίας τύπου LINK 16 για να μπορεί να λαμβάνει μέρος σε δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις.

3) ASTER 30-SAMP/T

Πηγή: ArmyTechnology

Η καλύτερη ευρωπαϊκή επιλογή αποτελεί αδιαμφησβήτητα το SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portee Terrestre) της EUROSAM, η οποία ανήκει στην ευρωπαϊκή πολυεθνική εταιρεία MBDA και στην THALES. Πρόκειται για τον χερσαίο εκτοξευτή των αντιαεροπορικών πυραύλων ASTER15/30 βεληνεκούς 120+ χιλιομέτρων, ικανοί να αναχαιτίσουν στόχους σε υψόμετρο έως και 20 χιλιομέτρων με ταχύτητα 4.5 Mach. Το σύστημα χρησιμοποιεί μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του ραντάρ Arabel το οποίο μπορεί να εντοπίσει περισσότερους από 100 στόχους σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.        

4) MEADS


Μία επίσης αξιόλογη ευρωπαϊκή προσπάθεια σε συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι το MEADS (Medium Extended Air Defense System). Σκοπός του MEADS είναι να αναχαιτίζει αεροσκάφη, Drones και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Φέρει τον πύραυλο MIM-104F όπως και οι ελληνικοί Patriot PAC-3, ωστόσο το βεληνεκές του περιορίζεται στα 40 χιλιόμετρα διατηρώντας το υψόμετρο εμπλοκής στα 20 χιλιόμετρα. Θα ήταν σημαντική παράληψη ωστόσο να μην αναφέρουμε ότι το ραντάρ AESA που φέρει έχει κάλυψη 360 μοιρών ενώ των Patriot μόνο 120 μοιρών.  
 
    
5) David's Sling


To σύστημα Αεράμυνας David's Sling αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την ισραηλινή Rafael και την αμερικανική Raytheon με τον κύριο στόχο του να είναι η καταστροφή εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων και ρουκετών. Χρησιμοποιεί το κορυφαίο ραντάρ AESA ELM-2084 το οποίο μπορεί να εντοπίσει 1,100 στόχους ταυτοχρόνως με μέγιστη εμβέλεια τα 470 χιλιόμετρα. Επίσης, είναι οπλισμένο με το βλήμα εδάφους-αέρος Stunner το οποίο λέγεται ότι είναι το πιο ευέλικτο βλήμα στον κόσμο χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ραντάρ ELM-2084. Το βεληνεκές του κυμαίνεται στα 7-300 χιλιόμετρα, το οποίο θα δώσει πρωτόγνωρες ικανότητες εμπλοκής κατά πυραύλων στην Πολεμική Αεροπορία.  

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال