ΑΝΑΛΥΣΗ: ψάχνοντας τον αντικαταστάτη των S-300


Το ρωσικής κατασκευής κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 εντάχθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2000, μετά την υποχώρηση της Κύπρου να εγκαταστήσει τους πυραύλους στο νησί. Εδώ και 20 χρόνια το σύστημα έχει απαξιωθεί πολλές φορές από τις ελληνικές κυβερνήσεις παρά την τόσο μεγάλη σημασία του, με το μέλλον του να καθίσταται αβέβαιο. Πως θα πρέπει να πράξει λοιπόν η χώρα μας ; 

Το S-300 είναι ένα άριστο σύστημα στον αντιαεροπορικό πόλεμο αναλόγως φυσικά την έκδοση. Αν η Ελλάδα προχωρούσε με την αναβάθμιση του συστήματος σε PMU-2 θα διατηρούσε το σύστημα σε υπηρεσία για αρκετά ακόμη χρόνια ενώ οι δυνατότητες του θα βελτιώνονταν σημαντικά με νέους πυραύλους και μεγαλύτερη εμβέλεια ραντάρ. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Η Ελλάδα ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένη να συμβιβαστεί με τους όρους της συμμαχίας, η οποία απαγορεύει την αγορά ρωσικών όπλων. Στα πλαίσια της αναβάθμισης, η Ελλάδα θα αποκτούσε νέους πυραύλους και συστήματα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα που προαναφέραμε. 

Ποιο θα ήταν λοιπόν το κατάλληλο δυτικό σύστημα αεράμυνας το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχων τεχνολογικά κατώτερο ; Προτού προχωρήσουμε στην αξιολόγηση δυτικών πιο προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων (σε αντίθεση με τους S-300 PMU-1) θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι στην σημερινή εποχή γίνεται μεγάλος λόγος περί της σημασίας των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων από ειδικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με LINK 16, οπότε οι πιθανοί αντικαταστάτες περιορίζονται.


1) PATRIOT PAC3/MSE

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Μία επιλογή θα ήταν τα αμερικανικά συστήματα PATRIOT PAC3. Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ήδη εξοικειωμένα με το συγκεκριμένο σύστημα καθώς υπηρετεί από το 2003 και η αγορά νέων μονάδων θα έφερνε ομοιομορφία στις αντιαεροπορικές μονάδες. Επίσης, η νέα αγορά θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα πακέτο αναβάθμισης των ήδη επιχειρησιακών μονάδων στο επίπεδο PAC3-MSE. 

2) THAAD


Η Ελλάδα θα μπορούσε να προβεί σε αγορά του συστήματος THAAD το οποίο θα μας δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες. Αρχικά, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς με μεγαλύτερη επιτυχία από' τι σήμερα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του THAAD όμως είναι οι αντιδορυφορικές του δυνατότητες καθώς μπορεί να καταρρίψει στόχους οι οποίοι βρίσκονται σε μέγιστο υψόμετρο 150 χιλιομέτρων. Κατ' επέκταση, εκτός από την ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε στην Τουρκία, οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες ! Υπενθυμίζουμε ότι τα τουρκικά Drones μπορούν να ελεγχθούν δορυφορικά έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων αλλά με το THAAD οι τούρκοι θα αναγκαστούν να τα ελέγξουν από μέσα ευάλωτα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Βέβαια, δεν θα είναι φτηνή αγορά καθώς 2 πυροβολαρχίες THAAD (πλήρως εξοπλισμένες) κοστίζουν λιγότερο από $3δις.   

Για να καλυφθεί ένα μέρος της νέας αγοράς θα μπορούσαν οι ελληνικοί S-300 να πουληθούν σε φιλικές χώρες όπως η Σερβία, η Αρμενία ή η Αίγυπτος.       

            

 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال