ΑΝΑΛΥΣΗ: πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο οπλισμός των φρεγατών S ;

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, υπεγράφη η συμφωνία για την αγορά 3 (+1 προαιρετική) φρεγατών τύπου Belharra (FDI) από την γαλλική εταιρεία Naval Group. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όλες οι φρεγάτες θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το 2027, αντικαθιστώντας έτσι τουλάχιστον 3 φρεγάτες κλάσης "ΕΛΛΗ". Τι θα μπορούσε να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό με τις τότε αποσυρμένες φρεγάτες ;

Πηγή: Nick Thodos


Οι φρεγάτες κλάσης "ΕΛΛΗ" είναι εξοπλισμένες με 1/2 πυροβόλα 76 χιλιοστών, 1/2 σύστημα(τα) Εγγύς Προστασίας (CIWS) τύπου Phalanx, 1  ΜΚ29 εκτοξευτή κ/β τύπου Sea Sparrow, 2 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων κατά πλοίων τύπου Harpoon και δύο διπλούς εκτοξευτές τορπιλών τύπου ΜΚ32. Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται προκειμένου να συζητήσουμε πως να αξιοποιήσουμε τον συγκεκριμένο οπλισμό προκειμένου να μην πάει χαμένος.

1) Πυροβόλα 76mm OTO MELARA

Τα συγκεκριμένα πυροβόλα εμβέλειας 8-16 χιλιομέτρων και 85 βολών ανά λεπτό μπορούν να τοποθετηθούν σε μελλοντικά σκάφη προκειμένου να πέσει η τιμή για την ναυπήγηση ή να πουληθούν σε 3η χώρα.

2) Phalanx CIWS (1/A1/1B)

Οι φρεγάτες κλάσης "ΕΛΛΗ" φέρουν το συγκεκριμένο σύστημα προστασίας σε διαφορετικές εκδόσεις. Προτείνουμε να αναβαθμιστούν στην νεότερη έκδοση τους, την Block2 έτσι ώστε να εγκατασταθούν σε μελλοντικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

3) RIM-7 Sea Sparrow

Εκτοξευτές MK29 εξοπλισμένους με βλήματα Rim-7 Sea Sparrow/Sparrow διαθέτει και το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία. Το 1982, το Ελβετικό κινητό αντιαεροπορικό σύστημα "ΒΕΛΟΣ" εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και διαθέτει ραντάρ εμβέλειας 40 χιλιομέτρων και τετραπλό εκτοξευτή βλημάτων RIM-7. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τα βλήματα Sea Sparrow σε RIM-7, με την Πολεμική Αεροπορία να επιλέγει το μέλλον τους.

4) RGM-84 Harpoon   

Oι πύραυλοι κατά επιφανείας τύπου Harpoon υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην συγκεκριμένη έκδοση, η εμβέλεια τους φτάνει τα 120 χιλιόμετρα και ταχύτητα 0,7 Mach. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά μεταχειρισμένων χερσαίων εκτοξευτών και κέντρων ελέγχου βολής από τις ΗΠΑ συνδεδεμένους με LINK 16. Οι νέοι εκτοξευτές θα μπορούν να ενταχθούν στο αντιπλοϊκό σύστημα της χώρας όπου ήδη υπηρετούν επίγειοι EXOCET και εγκατεστημένοι στα νησιά, θα καθιστούσαν το Αιγαίο  περιοχή άρνησης πλεύσης.    

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι αν κινηθούμε έξυπνα, ο οπλισμός των αποσυρθέντων φρεγατών S θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τα υπόλοιπα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά με τις ανάλογες αναβαθμίσεις.     


    

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال