ΥΕΘΑ: δηλώσεις για τον Αμυντικό προϋπολογισμό και τα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Βουλή

 

Πηγή: www.mod.mil.gr

Σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και τα Προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο Ολομέλειας στην Βουλή. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην αύξηση του Προϋπολογισμού από τα 3,35 δισ. για το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021 ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2022 είναι στα 6,39 δισ. Υπάρχει ωστόσο επιφύλαξη για περαιτέρω ενίσχυση του κατά την διάρκεια του έτους όπως είχε γίνει πέρσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όσων αφορά την Πολεμική Αεροπορία, ο Υπουργός δήλωσε ότι οι πρώτες δύο εξάδες των μαχητικών Rafale θα φτάσουν στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας μέσα στο 2022 με την τρίτη να φτάνει το 2023. «Την επόμενη εβδομάδα», προσθέτει, «θα έρθουμε να ενημερώσουμε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθήσει προκειμένου να προχωρήσουμε και στην ψήφιση κατ' αρχήν από το Σώμα, έγκριση, και μετά υπογραφή αυτή της έγκρισης πρόσκτησης 6 νέων Rafale για να φτάσει ο αριθμός τους 24, μία πλήρη μοίρα δηλαδή». Επιπροσθέτως, τα Mirage 2000-5 διαθέτουν πλέον αυξημένες διαθεσιμότητες λόγω υπαρκτής και εκτελούμενης σύμβασης ανταλλακτικών με την Dassault.  

Rafale της ΠΑ, πηγή: Yankeegolf_spotting

Σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, έχει ξεμπλοκάρει και προχωρά κανονικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών στην έκδοση Viper ενώ δρομολογείται και η αναβάθμιση των F-16 BLK50. H συγκεκριμένη αναβάθμιση θα έρθει ενώπιον του Σώματος με νέα σύμβαση.  H αρμόδια Επιτροπή επίσης πρόκειται να εγκρίνει σύμβαση για τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-27 Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες με νέα ανταλλακτικά τα οποία θα αρχίσουν να φτάνουν το 2022. 
  
F-16C/D BLK50, πηγή: Panagiotis Katsichtis


C-27 της ΠΑ, πηγή: Luigi_to_

Για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού ο Υπουργός δήλωσε ότι οι πρώτες δύο φρεγάτες FDI θα παραδοθούν πιθανότατα το 2025 και η τρίτη το 2026 ενώ διαπραγματεύεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και η απόκτηση τεσσάρων κορβετών Gowind. Tην επόμενη χρονιά πρόκειται να ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα των ΤΠΚ με την παράδοση του εβδόμου πλοίου. 

Πηγή: Naval Group 

           

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال