ΑΝΑΛΥΣΗ: ανανεώνοντας το Αρματικό Δυναμικό του Ελληνικού Στρατού

                                               Το νοτιοκορεάτικο ελαφρύ άρμα μάχης Κ21

Θα πρέπει η Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα αγοράς σύγχρονων ελαφριών αρμάτων μάχης (Medium Weight Tanks) ;

Με τον όρο "Medium Weight Tank" εννοούμε ένα άρμα το οποίο συνδιάζει την ευκινησία και την ταχύτητα ενός ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) ταυτόχρονα με την ισχύ πυρός ενός κυρίου άρματος μάχης. Τέτοιου είδους άρματα χρησιμοποιηθήκανε ευρέως κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς είχαν μικρό κόστος παραγωγής σε σχέση με τα κύρια άρματα και εξαιρετική επίδοση στα πεδία των μαχών (cost effective tanks). Το μειονέκτημα των Ελαφρών Αρμάτων είναι η θωράκιση η οποία είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερη προκειμένου να εξασφαλιστεί μικρό βάρος και κατ' επέκταση υψηλή ευκινησία.  


Aμερικανικό MWT M4 Sherman

Ας ξεφύγουμε όμως από το παρελθόν και ας δούμε τις εφαρμογές τους σήμερα.

Στην σημερινή εποχή τα κράτη που αγοράζουν ελαφριά άρματα μάχης είτε δεν έχουν πόρους προκειμένου να αγοράσουν τα πλέον πανάκριβα κύρια άρματα μάχης, είτε δεν τους το επιβάλει η μορφολογία του εδάφους τους (σε εξαιρετικά ορεινές ή λασπώδεις περιοχές τα βαριά άρματα μάχης αδυνατούν να κινηθούν ελεύθερα με αποτέλεσμα το ποσοστό επιβιωσιμότητας τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα). 

Ποια είναι η χρήση τους ;

Πλέον χρησιμοποιούνται για να συνοδεύουν τα κύρια άρματα μάχης στα πεδία των μαχών, για αποστολές ανίχνευσης, για αποστολές υποστήριξης πυρών είτε ως καταστροφείς αρμάτων (Tank Destroyers). Οι αποστολές αυτές εκτελούνται πλέον κατά κόρων σε συνδυασμό με IFVs (ΤΟΜΑ) ή AFVs. 

Χρειάζεται λοιπόν η Ελλάδα ελαφρά-μεσαία άρματα μάχης ;

Η Ελλάδα διαθέτει εκτός από τα σύγχρονα Leo2A4/Leo2A6HEL και 500 Leo1A5 και 400 M48A5 MOLF τα οποία πρέπει είτε να αναβαθμιστούν είτε να αντικατασταθούν. Το ΓΕΣ είχε προσπαθήσει να αναβαθμίσει τα Leo1A5 με πυροβόλο των 120mm καταλήγοντας ότι η αναβάθμιση είναι οικονομικά ασύμφορη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν η αντικατάσταση τους είναι η τελική λύση όπως και των Μ48Α5, καθώς δεν μπορούν να λάβουν και άλλη αναβάθμιση. Επιπλέον, πρέπει να ερευνήσουμε σοβαρά και το θέμα αντικατάστασης των ΤΟΜΑ BMP-1 καθώς είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν προσφέρουν τίποτα στο στράτευμα.

Leo1A5 στην Θεσσαλονίκη

Το ερώτημα που δημιουργείται συνεπώς είναι το εξής: Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να αντικαταστήσει 900 άρματα και αρκετές εκατοντάδες ΤΟΜΑ ;

Είναι ευρέως γνωστό ότι η χώρα μας δεν διαθέτει τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες για να αγοράσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό κυρίων αρμάτων μάχης, τα οποία κοστίζουν 7εκ ευρώ έκαστος. Προτείνουμε λοιπόν μία μεικτή αγορά ΤΟΜΑ, ελαφρών και κυρίων αρμάτων μάχης καθώς .  

Ως προς τα κύρια άρματα μάχης, η Ελλάδα θα μπορούσε να επανεργοποίησει το πρόγραμμα των Leo2A6HEL, αγοράζοντας 170 νέες (και γιατί όχι μεταχειρισμένες μονάδες από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού) αναβαθμίζοντας παράλληλα με σύστημα αυτοπροστασίας τα ήδη υπηρεσιακά. H αγορά των 170 νέων αρμάτων δεν θα ξεπερνούσε την τιμή του 1δις ευρώ (χωρίς οπλισμό και τεχνική υποστήριξη).

Leo2A6HEL στην Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά τα ΤΟΜΑ και τα ελαφριά άρματα, η  Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στην Νότια Κορέα όπως έχει κάμει και η γειτονική Τουρκία πολλάκις. Μία παραγγελία 400 ΤΟΜΑ τύπου Κ-21 και 400 ελαφριών αρμάτων Κ21-105/120 με συμπαραγωγή στην Ελλάδα δεν θα ξεπερνούσε τα 3,5δις ευρώ, ας ρίξουμε ωστόσο μια ματιά στα χαρακτηριστικά τους.

Το νοτιοκορεατικό ΤΟΜΑ K21

To K21 είναι ένα τα καλύτερα ΤΟΜΑ παγκοσμίως φτιαγμένο για να επιχειρεί μέρα και νύχτα τόσο σε στερεό όσο και σε υγρό στοιχείο. Είναι ικανό να εκτελέσει πληθώρα αποστολών με υψηλή επιβιωσιμότητα. Συνολικά, από το 2009 μέχρι το 2016, έχουν κατασκευαστεί συνολικά 400 ΤΟΜΑ του τύπου σε τρεις φάσεις. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπάρχει κατασκευαστικό ρίσκο. Το κόστος κατασκευής ενός Κ21 IFV εκτιμάται στα 2,5εκ ευρώ έκαστος (χωρίς τον οπλισμό και το σύστημα αυτοπροστασίας). 

Γενικά χαρακτηριστικά:  
  • Μέγιστη ταχύτητα: 75km/h
  • Εμβέλεια: 500km
  • Βάρος: 25-29 τόνοι
  • Πλήρωμα: 3 άτομα + 9 οπλισμένοι στρατιώτες
Οπλισμός:
  • Αυτόματο πυροβόλο τύπου Κ40 των 40mm 
  • 2 εκτοξευτές ATGM
  • 1 πυροβόλο των 7,62mm ή RWS με πολυβόλο των 12,5mm ή εκτοξευτής χειροβομβίδων των 40mm

Θωράκιση: 
  • Μεσαία θωράκιση αποτελούμενη από διάφορες στρώσεις υλικών τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, μπορεί να αντέξει χτυπήματα από πυροβόλα των 40mm στα 1000 μέτρα διαθέτοντας παράλληλα σύστημα αυτοπροστασίας.

                                               Το νοτιοκορεάτικο ελαφρύ άρμα μάχης Κ21

Το Κ21-105/120 είναι ένα ελαφρύ άρμα βασισμένο στο σασί του Κ21 IFV, όμως, φέρει ένα πυροβόλο των 105 ή 120mm. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή ευκινησία του και την υβρίδια ταυτότητα του. Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει σε μαζική παραγωγή ωστόσο έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 3,5εκ ευρώ έκαστος. Σε γενικές γραμμές, είναι άρμα ικανό να αντικαταστήσει τα Leo1A5.  

Γενικά χαρακτηριστικά:
  • Μέγιστη ταχύτητα: 70km/h
  • Εμβέλεια: 450km
  • Βάρος: 25-29 τόνοι
  • Πλήρωμα: 3 άτομα + 1 optional gunner
Οπλισμός:
  • Πυροβόλο των 105mm ή των 120mm με αυτόματο γέμισμα ικανό να βάλει όλα τα βλήματα του ΝΑΤΟ
  • RWS με πυροβόλο των 12,5mm ή των 7,62mm 
  • 8 εκτοξευτές καπνογόνων
Θωράκιση:
  • ελαφρώς καλύτερη θωράκιση από το Κ21 IFV συνοδευόμενη από σύστημα αυτοπροστασίας

Τι οφέλη θα αποκομίζαμε από την αγορά αυτή ;

Αρχικά, η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας θα ξαναέπαιρνε μπροστά όχι μόνο κατασκευάζοντας ένα μέρος των αρμάτων αλλά και τοποθετώντας όπλα στα άρματα και στα IFV καθώς διαθέτουμε πολλά πολυβόλα των 7,62mm και των 12,5mm. Επιπλέον, διαθέτουμε μεγάλο αριθμό πυρομαχικών 105mm μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος. Ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τοποθετώντας αισθητήρες και διόπτρες και γιατί όχι τα συστήματα επικοινωνιών. Θα δημιουργούνταν έτσι νέες θέσεις εργασίας και ίσως επαναπατριζόταν αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού. 

Συμπερασματικά, με 4δις ευρώ θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε 900 άρματα παλαιάς τεχνολογίας και πολλά BMP-1 με μία μειχτή παραγγελία νέων κυρίων/ελαφρών αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ ενισχύοντας παράλληλα την αμυντική βιομηχανία μας και βελτιώνοντας τις σχέσεις μας με την νότια Κορέα.   

 









            

   







      

 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال