ΑΝΑΛΥΣΗ: Δίνοντας Μία Δεύτερη Ευκαιρία Στον "Κένταυρο"

 

ΤΟΜΑ Κένταυρος, πηγή: άγνωστη


Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ένα τεράστιο στόλο ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ο οποίος αποτελείται από Μ-113, Leonidas 1/2 και BMP-1. Συγκεκριμένα, διαθέτει 72 BMP-1, περίπου 500 Leonidas Ι/II, 1210 M-113A1 και 736 Μ-113Α2 τα οποία συντελούν ένα στόλο 2.500 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ. Τα σκληροτράχηλα Μ-113Α1/Α2 πλέον ξεπέρασαν τον μισό αιώνα υπηρεσίας στον ΕΣ και ίσως ήρθε η ώρα συνταξιοδοτήσεως τους. Τα εξελληνισμένα Leonidas I/II πιστεύουμε ότι είναι μία εύκολα τροποποιήσιμη πλατφόρμα, ωστόσο χρίζουν άμεσης αναβάθμισης. Τα BMP-1 με τα δίδυμα ZU-23 είναι ίσως πλέον "συλλεκτικά".

Ιδού λοιπόν το ερώτημα, πώς θα αναβαθμίσουμε/αντικαταστήσουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ με λογικό κόστος καθώς δεν φυτρώνουν "λεφτόδεντρα" στην Ελλάδα ; Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε μια άκρως Ελληνική πρόταση ανανέωσης του Ελληνικού Στόλου ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ.

Αρχικά, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο μακρινό πλέον 2000, όταν υπήρχε η... ΕΛΒΟ. Το ΓΕΣ από τότε είχε και έχει ανάγκη για 450 σύγχρονα ΤΟΜΑ. Η τότε ελληνική εταιρεία κατασκεύασε έναν σύγχρονο "Κένταυρο". Ένα αερομεταφερόμενο θηρίο "τσέπης" με βαρύ πυροβόλο των 30mm των Α/Α διδύμων Artemis 30 το οποίο κατασκευαζόταν τοπικά (μαζί με τα πυρομαχικά) από την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ. Τότε πολλά υποσυστήματα του ήταν ξένα, κυρίως γερμανικά (αισθητήρες, θερμικές κάμερες, επικοινωνίες, θωράκιση κ.α.), πλέον όμως κατασκευάζονται τοπικά. Θα άξιζε λοιπόν, να 'αναστήσουμε" τον Κένταυρο μετατρέποντας τον ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις ; 

Τα χαρακτηριστικά του Κενταύρου:

  • Ταχύτητα: 75km/h
  • Βάρος: 20 τόνοι
  • Πλήρωμα: 3+8 άτομα
  • Εμβέλεια: 500km
  • Θωράκιση: Το εμπρόσθιο τμήμα της θωράκισης αντέχει αποτελεσματικά εναντίον πυρομαχικών τύπου APDS-T (Armour Piercing Discarding Sabot Tracer) διαμετρήματος 30mm στα 1.500 μέτρα, 25mm (τουρκικά ΤΟΜΑ) στα 400 μέτρα και 20mm στα 30 μέτρα. Η πλευρική θωράκιση μπορεί να ανταπεξέλθει εναντίον σφαιρών 12,5mm στα 100 μέτρα. Η απόσταση ασφαλείας εναντίον βλημάτων πυροβολικού είναι μόλις 15 μέτρα και αντέχει εκρήξεις από νάρκες 2,5 κιλών, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως της θωράκισης.
  • Τιμή: 2.000.000 ευρώ ανά μονάδα 
Με βάση την κατασκευή του, το συγκεκριμένο ΤΟΜΑ μπορεί να παραχθεί σε ποικίλες εκδόσεις για διαφορετικές αποστολές. Υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου STINGER για την επιτυχή αντιμετώπιση ΜΕΑ και ελικοπτέρων. Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα εγκατάστασης δύο αντιαρματικών πυραύλων και εκτοξευτή χειροβομβίδων (πιθανότατα GMG). Θα μπορούσε η EODH (θωράκιση), η IDE (επικοινωνίες, λογισμικό) .τα ΕΑΣ (οπλισμός και πυρομαχικά) και η MILTECH (συστήματα στόχευσης) σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ και το Ισραήλ (σύστημα APS, SPIKE ER) να μετατρέψουν τον Κένταυρο σε σύγχρονο ΤΟΜΑ ;

Θα ήθελαν ωστόσο όλοι τους να το κάνουν ; Φυσικά και όχι, καθώς δεν συμφέρει στο Ισραήλ να χάσει την ευκαιρία να μας πουλήσει κάποιο πανάκριβο TOMA, ουσιαστικά κερδίζοντας πολλαπλάσια χρηματικά ποσά. Κανείς ποτέ δεν θα ενδιαφερθεί για εμάς (εδώ δεν ενδιαφερόμαστε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας). 

ΤΟΜΑ Κένταυρος, πηγή: άγνωστη

Τί κέρδος θα αποκομίσουμε από μια αγορά 500 ΤΟΜΑ του τύπου ; Αρχικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ τύπου Μ2A2 Brandley είναι απαγορευτικά ακριβή (7.000.000 δολάρια ανά μονάδα περίπου) όπως επίσης και η αγορά νέων μονάδων. Ο Κένταυρος βάσει υπολογισμών της προηγούμενης δεκαετίας δεν θα ξεπερνούσε τα 2.000.000 ευρώ ανά μονάδα, υπερβολικό ίσως αλλά πιθανό. 

Μια επένδυση ύψους 1δισ ευρώ (500 μονάδες, 2εκ ευρώ ανά μονάδα) σε ένα paper plan σίγουρα είναι μια τολμηρή κίνηση. Έτσι, θα μπορούσε να χορηγηθεί με δόσεις (πχ η πρώτη φάση με 80 μονάδες, η δεύτερη 120 μονάδες, η τρίτη 300 μονάδες). Η ευθύνη είναι τεράστια και κανένας ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ δεν θα μπορούσαν να το πράξουν καθώς εάν αποτύχει, ποια θα ήταν τα αισθήματα του Έλληνα φορολογούμενου ;

Όμως, εάν πετύχει, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα επαναπατριστούν πολλοί Έλληνες, η αμυντική μας βιομηχανία θα ξαναπάρει μπροστά, η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ θα γίνει πιο στενή, θα αναβαθμιστούν κατακόρυφα οι δυνατότητες του ΕΣ και το πιο σημαντικό, θα κάνουμε το πρώτο βήμα για μια αυτόνομη αμυντική βιομηχανία. Εάν το αποτέλεσμα είναι καλό, συνδυαστεί με καλό marketing και προωθηθεί από την Κυβέρνηση σε άλλες φίλιες χώρες, θα επιτευχθεί αγορά από τρίτη χώρα μειώνοντας την τιμή και το κόστος ανάπτυξης του ΤΟΜΑ.

Συμπερασματικά, με την αγορά 500 ΤΟΜΑ Κένταυρος θα αποσυρθούν τα 72 BMP-1 και έως 428 Μ-113Α1 (αναλογία 1 προς 1).   

Βίντεο με το Κένταυρος κατά την διάρκεια δοκιμών: https://youtu.be/xsjZ7XUYaXk  
       

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال