ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Ακυρώνει Την Αγορά Τουρκικών Ελικοπτέρων Και Στρέφεται Στην Κίνα

 

Τ-129 ΑΤΑΚ, πηγή: Micaiah Anthony 

Την απόφαση ακύρωσης της προμήθειας 30 τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου T-129 ATAK ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν υποστράτηγος Babar Iftikhar στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον πακιστανό υποστράτηγο, το Πακιστάν αποφάσισε να αφήσει την συμφωνία με την Τουρκία και να συνεχίσει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα, από την οποία ελπίζει να πάρει οπλισμένα ελικόπτερα.

Το 2018, Τουρκία και Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία συνολικής αξίας $1,5δισ για την προμήθεια 30 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Τ-129 ΑΤΑΚ, τα οποία κατασκευάζονται από  την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς τα ελικόπτερα τροφοδοτούνται από τους αμερικανικούς κινητήρες LHTEC-T800, οι οποίοι για να εξαχθούν σε άλλες χώρες χρειάζονται την έγκριση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Iftikhar, Κίνα και Πακιστάν διαπραγματεύονται επί του παρόντος για τα ελικόπτερα Z-10ME. Το Πακιστάν είχε ήδη προηγουμένως διαπραγματευτεί για την αγορά του Ζ-10 το 2014 αλλά συμφωνήθηκε να αγοραστεί το Τ-129 ΑΤΑΚ. 

Το κινεζικό Ζ-10 

    

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال