ΚΟΡΒΕΤΕΣ DOHA-CLASS: Η Πιθανή Αγορά Του Πολεμικού Ναυτικού


Al Zubarah corvette, πηγή: Giorgio Arra

Η κλάση DOHA, είναι μια κατηγορία κορβετών σχεδιασμένη από τον Ιταλικό όμιλο Fincantieri και κατασκευασμένη για τo Ναυτικό του Εμίρη του Κατάρ. 

H Fincantieri προσφέρει 4 κορβέτες του τύπου στην Ελλάδα, η οποία προσφορά αποτελεί την συμμετοχή της Ιταλίας στο πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την Γαλλία και την Ολλανδία με την Gowind και την SIGMA 10514 αντίστοιχα. Μερικά από τα πλοία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, καθώς η Fincantieri βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση για την εξαγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με PDF της κατασκευάστριας εταιρείας, το πλοίο μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλο 76 χιλιοστών, αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, αντιπλοϊκούς πυραύλους και δευτερεύοντα πυροβόλα 30 χιλιοστών. Μπορεί επίσης να φέρει ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών και συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού και αντιαεροπορικού πολέμου.     


Al Zubarah corvette, πηγή: Giorgio Arra


Όσον αφορά τα συστήματα της κορβέτας κλάσεως DOHA του Κατάρ:

Η κορβέτα φέρει το ραντάρ KRONOS εμβέλειας 250 χιλιομέτρων και το σύστημα μάχης ATHENA. Φέρει επίσης το ελαφρύ σόναρ THESAN, όλα προϊόντα της Leonardo.  

Όσον αφορά τον οπλισμό της κορβέτας, είναι οπλισμένη με πυροβόλο OTO MELARA 76χιλ, 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER-30 1NT εμβέλειας 120 χιλιομέτρων, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους EXOCET MM40 BLK3 εμβέλειας 180 χιλιομέτρων και 4 Marlin RWS.

Διαθέτει κλειστό υπόστεγο και μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού όπως τα νέα MH-60R ή τα παλαιότερα S-70 Aegean Hawk. 

Για την προστασία του πλοίου, χρησιμοποιείται σύστημα RAM (21 πύραυλοι RIM-116) όπως και θα γίνει και με τις μελλοντικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού τύπου FDI ΗΝ.

Το παρόν άρθρο αναλύει την καταριανή έκδοση του πλοίου και ενδέχεται η ελληνική έκδοση να διαφέρει είτε ως προς τα ηλεκτρονικά είτε προς τον οπλισμό.    Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال