ΑΝΑΛΥΣΗ: Αναβαθμίζοντας τα M-270 MLRS του Ελληνικού Πυροβολικού

 

Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων Μ-270Α0

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε πως θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες του Πυροβολικού μας. Λάβαμε διάφορα σχόλια και κριτικές τα οποία εξέφραζαν διάφορες σκέψεις γύρω από την ανάλυση μας και σας ευχαριστούμε. Τα περισσότερα εξ αυτών ρωτούσαν το αυτονόητο, πως προέκυψαν οι αριθμοί οι οποίοι αναφέρουμε στην ανάλυση. 

Η ανάλυση είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί σε δύο αναρτήσεις. Ωστόσο, κρίναμε ωφέλιμο, προκειμένου να μην κουράσουμε τον αναγνώστη και να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας συνολικά, να συμπυκνωθεί σε μία ανάρτηση. Το αποτέλεσμα του τελευταίου ήταν τα ερωτήματα των αναγνωστών. Έτσι, αποφασίσαμε να αναλύσουμε ξεχωριστά κάθε "κίνηση" ενίσχυσης του Πυροβολικού. Ας κάνουμε μια αρχή με την αναβάθμιση των ΠΕΠ M-270A0.

Πριν ξεκινήσουμε να γίνει κατανοητό πως οι αριθμοί στους οποίους θα αναφερθούμε σε καμία περίπτωση δεν είναι πραγματικοί. Δεν είμαστε η Lockheed Martin για να παρουσιάσουμε την αναβάθμιση. Οι αριθμοί θα προκύψουν μετά από λογικά συμπεράσματα από παρόμοιες αναβαθμίσεις και αγορές.

Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά του ΠΕΠ Μ-270:

Η χώρα μας διαθέτει από το 1995 36 ΠΕΠ Μ-270Α0. Έχει προμηθευτεί μεγάλο αριθμό πυρομαχικών αλλά και υποστρατηγικών πυραύλων MGM-140 ATACMS εκδόσεως BLOCK 1 εμβέλειας 160χλμ. Κάθε εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει 12 πυραύλους σε αποστάσεις 10-40χλμ σε χρόνο λιγότερο του ενός λεπτού με μεγάλη ακρίβεια. Ανάλογα το πυρομαχικό, μπορεί να χτυπήσει στόχους προσωπικού και υλικού (συμπεριλαμβάνονται οχήματα και κτήρια).

Όμως, από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 27 χρόνια. Οι ανάγκες μπορεί να μην έχουν αλλάξει πολύ, ωστόσο, τα πυρομαχικά έχουν όριο ζωής. Σήμερα, λόγω των νέων πυρομαχικών τα κλασικά πυρομαχικά δεν υποστηρίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία (εκτός των ATACMS) με αποτέλεσμα να βρίσκονται σχεδόν "ληγμένα". Έτσι κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των ελληνικών Μ-270Α0 στην νεότερη έκδοση Μ-270Α2 προκειμένου να παραμείνουν αξιόμαχα.

Η αναβάθμιση πρέπει να περιλαμβάνει αναβάθμιση των 36 εκτοξευτών Μ-270Α0, των 11 Κέντρων Διευθύνσεως Πυρός (ΚΔΠ) τύπου Μ-577Α2, την αγορά νέων πυρομαχικών, FOS (τουλάχιστον τριετή) και εκπαίδευση/εγκαταστάσεις κτλ.

Εκτοξευτές Μ-270Α0:   

Η Lockheed Martin στις 27 Απριλίου 2021 υπέγραψε συμβόλαιο $214εκ αναβαθμίσεως 40 εκτοξευτών Μ-270Α0 σε επίπεδο Μ-270Α2 του Στρατού των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένοι εκτοξευτές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ωστόσο, εάν πάρουμε δεδομένα από την αναβάθμιση προκύπτει κόστος αναβάθμισης κάτι λιγότερο από 5εκ ευρώ ανά εκτοξευτή. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει βαριά συντήρηση (επαναφέρεται σε εργοστασιακό επίπεδο σύμφωνα με την LM), νέο κινητήρα, αναβάθμιση υδραυλικών, νέο λογισμικό, νέο ΣΕΠ (CFCS), νέα θωράκιση και άλλα. Ο νέος εκτοξευτής παρουσιάζει καλύτερους χρόνους τάξης και διατηρεί τον χρόνο εκτοξεύσεως των 12 πυραύλων κάτω του ενός λεπτού. Είναι ικανός να χρησιμοποιήσει νέα όπλα και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του χρήστη. Άρα, σύμφωνα πάντα με αυτό το συμβόλαιο προκειμένου να αναβαθμιστούν πλήρως οι 36 ΠΕΠ Μ-270Α0 σε Μ-270Α2 πρέπει να χορηγηθεί ένα πόσο της τάξεως των 180.000.000 ευρώ. ΚΔΠ Μ-5777Α2:

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση των Μ-577. Ωστόσο, πιστεύουμε, ότι είναι κυρίως αναβάθμιση λογισμικού. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, εκτιμούμε ότι το κόστος της αναβάθμισης και των 11 Μ-577Α2 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 20.000.000 ευρώ. (1,5-2εκ ανά μονάδα).  

Πυρομαχικά:

Δυστυχώς, το ΣΕΠ CFCS (Common Fire and Control System) των Μ-270Α2 δεν υποστηρίζει τα υπάρχοντα πυρομαχικά αλλά την νέα οικογένεια πυρομαχικών των Μ-270 (MFOM).

Σήμερα διαθέτουμε μεγάλο αριθμό πυραύλων Μ-26 και Μ-26Α2 (ERR). Ο πύραυλος Μ-26 έχει δραστικό βεληνεκές 10-32χλμ και περιέχει 644 βομβίδια κοίλου γεμίσματος Μ-77. Ο Μ-26Α2 περιέχει μικρότερο αριθμό βομβιδίων (518) και περισσότερη προωθητική ύλη επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη εμβέλεια έως 45χλμ. Πλέον, η νέα οικογένεια πυρομαχικών αποτελείται από νέα πυρομαχικά Μ-31 δύο εκδόσεων (διαφορετικοί ρόλοι), Unitary (U) και Alternative Warhead (AW) τα οποία ναι μεν έχουν αυξημένη εμβέλεια (έως και 84χλμ) και καλύτερο CEP (<5m) λόγω της ανώτερης καθοδήγησης GPS/INS αλλά διαθέτουν λιγότερη ισχύ από τα κλασικά βλήματα βομβιδίων παρά τις υποσχέσεις των κατασκευαστριών εταιρειών. Οι κατασκευάστριες εταιρείες ανέπτυξαν τους συγκεκριμένους πυραύλους και σε έκδοση αυξημένης εμβέλειας (ER). Σε αυτήν την έκδοση οι πύραυλοι έχουν λιγότερο γέμισμα και περισσότερη προωθητική ύλη με την εμβέλεια τους να ξεπερνά τα 135χλμ.

Ρουκέτες Μ26

Πύραυλοι ATACMS (Army Tactical Missile System)

Διαθέτουμε μεγάλο αριθμό των συγκεκριμένων πυραύλων στην έκδοση Block 1 (MGM-140A). Στην έκδοση αυτή διαθέτουν βεληνεκές από 25 έως 165 χιλιόμετρα, περιέχουν 950 (!) βομβίδια Μ74 και όχι κοίλου γεμίσματος, τα οποία έχουν ακτίνα δράσεως 15 μέτρα και εκρήγνυνται με την πρόσκρουση τους σε σταθερό σημείο. Γενικά, αποτελεί εξαιρετικά ισχυρό asset με τεράστια ισχύ. 

Δυστυχώς, αυτή η έκδοση δεν υποστηρίζεται από το ΣΕΠ CFCS των Μ-270Α2. Έτσι, πιστεύουμε πως κρίνεται αναγκαίο να προμηθευτούμε και ένα αριθμό πυραύλων της νεότερης εκδόσεως του, τον ATACMS BLOCK IVA (MGM-168) ο οποίος αποτελεί στρατηγικό όπλο λόγω της εμβέλειας του που φτάνει τα 300χλμ. Σημαντικό "ατού" των ATACMS (όλων των εκδόσεων) αποτελεί η τυχαία γωνία εκτόξευσης τους. Έτσι, δεν μπορεί να εντοπιστεί ο εκτοξευτής από ραντάρ αντί-πυροβολικού. Επιπλέον, λόγω της πολυηχητικής ταχύτητας που αναπτύσσουν (έως και 3 Mach) είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθούν.  Εν τέλει, πρέπει να αγοραστούν και εκπαιδευτικοί πύραυλοι προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο αποτέλεσμα από την εκπαίδευση. 

Η αγορά ικανοποιητικού αριθμού των παραπάνω δεν θα ξεπεράσει τα 250.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και έξτρα κόστη, υποστήριξη κτλ). 

Εκπαίδευση, FOS, κ.α.:

Αναλογικά, το κόστος για μια τριετή FOS, εκπαίδευση, αναβάθμισης εγκαταστάσεων κτλ, είναι πιθανό να μην ξεπεράσει τα 150.000.000 ευρώ. Συνολικά, το πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ-270Α0 στο επίπεδο Μ-270Α2 (από την δική μας οπτική γωνία) αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες μας. Με αρκετά πυρομαχικά ενδέχεται να μην υπερβεί τα 600.000.000 ευρώ καθώς όλοι οι αριθμοί είναι "στρογγυλοποιημένοι" θετικά. 

Πηγές:

    
   
 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال