Το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η νέα έκδοση του μη επανδρωμένου τουρκικού σκάφους ULAQ η οποία φέρει τέσσερις αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου ATMACA.
Για τους νέους αναγνώστες ας εξηγήσουμε τι είναι το ULAQ και τι δυνατότητες έχει. Το ULAQ είναι μια μη επανδρωμένη ταχέα πλατφόρμα η οποία μπορεί να φέρει φορτίο έως και δύο τόνων. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει (35+ κόμβοι) και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του με χαρακτηριστικά stealth. Αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας των ναυπηγείων Ares με έδρα την Αττάλεια και της τουρκικής εταιρείας Meteksan.
Οπλίζεται με κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους - αέρος, εδάφους - εδάφους και με βαρύ πολυβόλο των 12,5mm. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια για διάφορες εκδόσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν η ανθυποβρυχιακή έκδοση (ASW), η έκδοση επιτήρησης/κατασκοπείας/ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και η αντιπλοϊκή έκδοση (AshW) με τέσσερις πυραύλους ATMACA. Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο εδώ, η αρχική έκδοση των ULAQ έχει κατασκευαστεί για κρούση τεθωρακισμένων στόχων σε παράλια.
Η Ελλάδα λοιπόν οφείλει να βρει ένα μέσο για την άμεση αντιμετώπιση του καθώς με την υψηλή ταχύτητα του και με το μικρό RCS του θα μπορεί να φτάνει ταχύτατα και ίσως και αόρατα σε οποιοδήποτε σημείο απόβασης του Τουρκικού Στόλου και να υποστηρίζει χτυπώντας οποιονδήποτε στόχο βρει. Στην αντιπλοϊκή έκδοση του θα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους κατά πλοίων του ΠΝ συντελώντας στον κορεσμό της άμυνας τους. Η απάντηση είναι μία και επίσης μη επανδρωμένη, προερχόμενη από το Ισραήλ. Μιλάμε φυσικά για τα κορυφαία περιφερόμενα πυρομαχικά τύπου HAROP.
Το HAROP είναι ένα περιφερόμενο πυρομαχικό το οποίο μπορεί να αναλάβει πληθώρα αποστολών όπως κρούση κατά τεθωρακισμένων οχημάτων, προσωπικού και ραντάρ με μεγάλη ακρίβεια καθώς το CEP του είναι μόλις ένα μέτρο. Με την εγκατάσταση τους στα νησιά και σε πλοία συνοδείας θα μπορούν να χτυπούν στόχους έως και 1.000 (!) χιλιόμετρα μακριά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τίποτα δεν είναι ασφαλές για την Τουρκία, από τους S-400 έως και τα κέντρα διευθύνσεως των UAV/USV.
Με τα HAROP λοιπόν δεν θα κυνηγάμε μόνο τα μη επανδρωμένα σκάφη αλλά θα καταστρέφουμε και τα κέντρα διευθύνσεως τους χωρίς τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Η απόκτηση ενός μεγάλου αριθμού θα μπορούσε να συνδυαστεί με την μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή (όπως έκανε το Μαρόκο), καθώς όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Ελλάδα και Ισραήλ συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ της Ισραηλινής και Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (σχετικό άρθρο).