ΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI HN: Δυναμική Συμμετοχή Ελληνικών Εταιρειών Στο Πρόγραμμα

 

FDI HN frigates, πηγή: Naval Group

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε κάποιες σημαντικές δηλώσεις όσον αφορά το πρόγραμμα νέων φρεγατών τύπου FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο πλαίσιο του προγράμματος και με βάση τις πρωτοβουλίες της ΓΔΑΕΕ όπως και τις επιστολές που έχουν αποσταλεί στην Naval Group, στην Thales και στην MBDA, τις κατασκευάστριες εταιρείες δηλαδή των φρεγατών, σημειώθηκε πρόοδος για την εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες ακολούθησαν τις οδηγίες της ΓΔΑΕΕ, δηλαδή έψαξαν στην ελληνική αγορά και εντόπισαν εταιρείες για να υλοποιήσουν δεσμεύσεις της συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, η γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group θα παρέσχει υποκατασκευαστικό έργο σε περισσότερες από 50 (!) ελληνικές εταιρείες.

Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν οι ελληνικές εταιρείες μεγαλύτερη φήμη, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια αλλά και την δυνατότητα να αυξήσουν την συμμετοχή τους και σε άλλα προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τα ναυπηγεία δεν είναι ακόμα, θα ανακύψει θεωρώ στο μέλλον με βεβαιότητα η δυνατότητα κάποιου ελληνικού ναυπηγείου να παράσχει ναυπηγικό έργο», δήλωσε ο Υπουργός. «Κατά τις εταιρείες αυτές, προσδιορίζεται ένα ποσοστό επιστροφής γύρω στο 13% κατά την MBDA, όσον αφορά τα όπλα γύρω στο 16% - 17%. Αυτό συνολικά υπολογίζεται σε 4οοεκ επιστροφών σε έργο που θα παρασχεθεί από εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όσον αφορά τις φρεγάτες», συμπλήρωσε.        

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال