ΑΝΑΛΥΣΗ: RM-70 VAMPIRE, To Προτεινόμενο MLRS Στον Ελληνικό Στρατό

 

RM-70 in Greece, πηγή: Excaliburarmy.cz

Το μακρινό 1994, ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε 100 περίπου πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου RM-70 από τα αποθέματα της πρώην ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν ικανότατα συστήματα για την ασφάλεια των νησιών από πιθανές αποβατικές ενέργειες. 

Ωστόσο, τα χρόνια έχουν περάσει και ο εκσυγχρονισμός των συγκεκριμένων συστημάτων κρίνεται απαραίτητος. Αυτήν την ανάγκη του Ελληνικού Στρατού ήρθε να καλύψει η Τσέχικη εταιρεία Excalibur Army, η οποία τον Νοέμβριο του 2021 παρουσίασε το RM-70 Vampire σε μέλη του Στρατού, προβάλλοντας παράλληλα τις δυνατότητες αναβάθμισης των εκτοξευτών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, το RM-70 Vampire πραγματοποίησε απαιτητικές δοκιμές και ζωντανές βολές στην Ελλάδα τις οποίες ολοκλήρωσε επιτυχώς, υπό την επίβλεψη τεχνικών και εκπαιδευτών της Excalibur Army. Πιο συγκεκριμένα, οι βολές ήταν πιο επιτυχημένες από το αναμενόμενο, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις στον Ελληνικό Στρατό. Εκπρόσωποι του Πυροβολικού αξιολόγησαν τον έλεγχο του συστήματος, την καθοδήγηση του αλλά και την δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού βαλλιστικών σημείων από την καμπίνα του πληρώματος ενώ εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως η ικανότητα του εκτοξευτή να λειτουργεί αποτελεσματικά από απροετοίμαστες θέσεις βολής και η ικανότητα χρήσης του εκτοξευτή ως ξεχωριστό στοιχείο μάχης. 

Τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση:
  • τοποθέτηση των εκτοξευτών σε φορτηγά Tatra 815-7 με τεθωρακισμένη καμπίνα
  • νέο σύστημα ελέγχου και σκόπευσης όπλων
  • νέο σύστημα ελέγχου πυρός με βαλλιστικό υπολογιστή
  • νέα πλοήγηση με συστήματα GPS
  • νέα συστήματα επικοινωνίας
  • δυνατότητα ελέγχου του συστήματος από από την καμπίνα εξ αποστάσεως
Tα συστήματα θα χρησιμοποιούν τις σερβικές ρουκέτες G2000 διαμετρήματος 12χιλ και βεληνεκούς 40χλμ, οι οποίες αγοράστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. 

Το RM-70 Vampire έχει μήκος 9.5μ, πλάτος 2.5μ και ύψος 2.9μ. Φέρει μηχανή 300kW ενώ η εμβέλεια του φτάνει τα 700χλμ και η μέγιστη ταχύτητα του τα 85km/h. Αξίζει να αναφερθεί ότι μπορεί να πυροδοτήσει και τους 40 πυραύλους του μέσα σε 18-22 δευτερόλεπτα και μέσα σε ένα περίπου λεπτό να πυροδοτήσει και τον δεύτερο εκτοξευτή. 

Η ομάδα του Stratiotiko εξασφάλισε αποκλειστικό βίντεο από τις δοκιμές του συστήματος, οι οποίες άφησαν θετικές εντυπώσεις στην Ηγεσία του Στρατού.
              

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال