ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι δήλωσε ο Υπουργός περί των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων

 

Πηγή: www.mod.mil.gr

Στο πλαίσιο της συζήτησης του με τον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Ιωαννίδη στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε κάποιες σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτηθείς για τα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Υπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο τα Rafale αλλά και η αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 "Block 52" και "Block 52 Advance" στην εκδοχή "V". Συναφές με αυτό θα είναι και η αναβάθμιση των F-16 "Block 50" που θα φέρουμε γρήγορα ως υποπρόγραμμα για να λάβει την έγκριση των Επιτροπών της Βουλής. Επομένως, βάλτε και αυτό στην λίστα όσων έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν. Αλλά και μικρότερα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τις Συμβάσεις παροχής ανταλλακτικών σχεδόν σε όλα τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Εξεφράσθη ενδιαφέρον και για τα αεροπλάνα πέμπτης γενιάς F-35 πρέπει όμως πρώτα να ενταχθούν στον συνολικό μας σχεδιασμό. Η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά το ενδιαφέρον διατυπώθηκε και έγινε κατανοητό από τους Αμερικανούς εταίρους».

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Υπουργός είπε ότι «έχουμε τις προσκτήσεις ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας που θα προσδώσουν στις Μονάδες του ΠΝ αυξημένες δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αγοράσαμε εφτά και το πρώτο θα παραδοθεί στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Στους επόμενους δύο - τρεις μήνες θεωρώ ότι θα πάρουμε αποφάσεις για τις υπόλοιπες Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή αν θα πάρουμε πλοία κορβέτας και τι θα κάνουμε με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Έχουμε κοστολογήσει τα προγράμματα, επομένως, δεν θα ψάχνουμε χρήματα αν αύριο περάσουν οι σχετικές συμβάσεις από την Βουλή».

Σχετικά με τα προγράμματα του Στρατού Ξηράς, «έχει έρθει στο φως η αναβάθμιση του Αρματικού Δυναμικού ή τμήματος αυτού. Αυτό το πρόγραμμα σχετίζεται και με το νέο τεθωρακισμένο όχημα που επεξεργαζόμαστε αυτήν την στιγμή με τα Επιτελεία.

Κάθε διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση ενός καινούργιου οπλικού συστήματος αναπόφευκτα έχει και ένα στοιχείο εμπλοκής της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Εμείς θα το θέλαμε και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες βεβαίως οφείλουμε να εμπλέξουμε εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όσες μπορούν από το Δημόσιο ή του ιδιωτικού τομέα.

Το ίδιο επιδιώκουμε να γίνει και εφόσον πάμε σε αυτήν την συνεργασία για τις παρεμβάσεις στα συστήματα του Στρατού Ξηράς. Υπάρχει στα σκαριά μια πρόταση αλλά ναι, ο στόχος μας είναι να έχουμε και την εγκατάσταση μιας γραμμής παραγωγής και στην Ελλάδα».Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال