Σημαντική εξέλιξη | Δηλώσεις ΥΠΕΘΑ για ελικόπτερα, περιπολικά σκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα

Πηγή: www.mod.mil.gr

Στο πλαίσιο ομιλίας του στην Βουλή των Ελλήνων στις 12 Μαΐου 2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε κάποιες σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού, τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων ετοιμάζουν πρόταση για την απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου UH-60 Blackhawk, με στόχο την αντικατάσταση των παλαιών ελικοπτέρων τύπου UH-1 Huey. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και «δεν μπορούμε να τα πούμε όλα». 

Όσον αφορά τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι το πρώτο από τα εφτά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60R θα παραδοθεί στο τρέχον έτος (αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος είναι ο καλύτερος στο κυνήγι υποβρυχίων διεθνώς). Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα «διαπραγματεύεται την απόκτηση μεταχειρισμένων περιπολικών σκαφών τύπου "Island" τα οποία θα παραδοθούν στο Λιμενικό Σώμα. Όμως, είναι κάτι το οποίο διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού».  

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως τύπου M1117 του Στρατού Ξηράς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παραλάβει ακόμα 270 οχήματα του τύπου έως τις 10 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 444 μονάδες ενώ θα υποστούν μερική αναβάθμιση στα τηλεπικοινωνιακά και οπλικά τους συστήματα.   

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال