«Πράξεις πειρατείας» | Το ΥΠΕΞ καταδίκασε την κατάληψη των Ελληνικών πετρελαιοφόρων

 

Το Ελληνικό Delta Poseidon

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

 «Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, που ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας αντιβαίνοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. 

Στην συνέχεια, κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των των πλοίων και των πληρωμάτων τους και τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στις διμερείς αλλά και στις σχέσεις ΕΕ - Ιράν. 

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ένα ελικόπτερο του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο  «Delta Poseidon» το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Έπειτα, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο Ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες και που ευρίσκετο πλησίον των Ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία Ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».       

 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال