Πρωθυπουργός: «Θα ξεκινήσουμε την διαδικασία απόκτησης μίας Μοίρας αεροσκαφών F-35»

 

Πηγή: Enrico Coro

Στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάποιες σημαντικές δηλώσεις όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Χώρας.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Και πάντα θα αναζητούμε ειρηνικούς τρόπους για να επιλύουμε τις διαφορές μας με τους γείτονες μας, πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό. 

Και ταυτόχρονα κύριε Πρόεδρε, θα  συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και στο κάτω κάτω, το κάνουμε αυτό προκειμένου όχι μόνο για να δυναμώσουμε την Ελλάδα αλλά και το νοτιοανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ. 

Θα συνεχίσουμε την μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των Αμυντικών Βιομηχανίων μας. Θα ξεκινήσουμε την διαδικασία για την απόκτηση μίας Μοίρας αεροσκαφών F-35 και ελπίζουμε να είμαστε ικανοί για να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας. 

Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή η Lockheed Martin επίσημα εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία».

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν θέλει απλά να αγοράσει τα 5ης γενιάς μαχητικά αλλά επιδιώκει και την ένταξη της στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΑΒ θα αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Προγραμμάτων του F-35 παρουσίασαν το αεροσκάφος στην ΓΔΑΕΕ, υπό την παρουσία του ΥΠΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου (το σχετικό άρθρο). 

 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال