Στο πλαίσιο συνέντευξης του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε κάποιες σημαντικές διευκρινήσεις σχετικά με τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πιο συγκεκριμένα και ερωτηθείς για την αντικατάσταση των ΤΟΜΑ BMP-1 από τα Marder, ο ΥΕΘΑ απάντησε:
«Η συμφωνία παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με αντικατάστασή τους με ισάριθμα ΤΟΜΑ “Marder” 1A3 κρίνεται επωφελής και συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την άποψη των Επιτελείων.
Τα ΒΜΡ-1 έχουν καλύψει ανάγκες στην αμυντική μας διάταξη, πλην όμως είναι παλαιάς τεχνολογίας, ευάλωτα σε βλάβες, προβληματικά στη συντήρηση λόγω δυσκολίας στην ανεύρεση ανταλλακτικών, προβληματικά ως προς την συμμετοχή τους σε νυχτερινές επιχειρήσεις, όπως επιτάσσει το σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα “Marder” είναι πιο σύγχρονα σε σύγκριση με τα ΒΜΡ-1, με καλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και δυνατότητες στο πεδίο.
Άρα αποτελούν καλύτερη λύση συγκριτικά με τα ΒΜΡ-1. Βέβαια οφείλουμε από πλευράς μας να εξετάσουμε την κατάσταση αυτών που προσφέρονται, το πακέτο υποστήριξης κι όλα τα συναφή με την απόκτησή τους θέματα, ιδίως το κρίσιμο ζήτημα της ταυτόχρονης αντικατάστασης των ΒΜΡ-1 μ’ αυτά, έτσι ώστε να μην υπάρξει το ελάχιστο κενό στην αμυντική μας διάταξη.
Συνεπώς η τελική συμφωνία, μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ του Πρωθυπουργού και το Γερμανού Καγκελαρίου, θα προκύψει όταν διευθετηθούν όλοι αυτοί οι τεχνικοί όροι. Στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα αλλά και να διασφαλίσουμε αυτά που ζητάμε».
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση του Στόλου, ανέφερε ότι:
«Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τις τελικές προτάσεις από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών και για την αναβάθμιση τεσσάρων ΜΕΚΟ. Σημαντική παράμετρος της διαδικασίας είναι και η δρομολόγηση της οριστικής λύσης στο πρόβλημα των ναυπηγείων (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα). Εφ’ όσον εμείς θέτουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης των προγραμμάτων τη ναυπήγηση / αναβάθμιση πλοίων σε ελληνικό (ή ελληνικά) ναυπηγεία, είναι απολύτως κρίσιμο να ολοκληρωθούν οι σχετικές επενδυτικές πρωτοβουλίες ώστε να έρθει ναυπηγικό έργο στην Ελλάδα, σε ναυπηγεία όμως με αναβαθμισμένες δυνατότητες προκειμένου να το εκτελέσουν σωστά και γρήγορα.
Εκτιμώ ότι είμαστε κοντά. Ίσως και πολύ κοντά».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέροντας ότι:
«Μεταξύ άλλων, τα 24 “Rafale”, έξι έχουν ήδη παραληφθεί σε χρόνο ρεκόρ, τα επόμενα έξι μέχρι το τέλος του έτους και συνεχίζουμε, τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper που εξελίσσεται, την επικείμενη παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων “Romeo”, τη σταδιακή παραλαβή των τεθωρακισμένων Μ1117, φυσικά και την πρόσκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών “Belh@rra”, την πρόσκτηση σύγχρονων τορπιλών, τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, τη στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου για τους Ικάρους στην Καλαμάτα, τις συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης για “Apache”, Μιράζ 2000-5 και μεταγωγικά C-27 που βελτιώνουν ήδη τις διαθεσιμότητες…
Δεν έγιναν και λίγα νομίζω, αλλά οι ανάγκες είναι πολλές και μένει να γίνουν κι άλλα. Αυτά που έγιναν πάντως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι προχώρησαν όχι εν μέσω κλίματος ηρεμίας και άνεσης, αλλά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες από την ταυτόχρονη σχεδόν διαχείριση πρωτοφανών κρίσεων, ακόμα και πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Δουλέψαμε όμως πολύ σκληρά, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Υπήρχε σοβαρό σχέδιο, πετύχαμε απτά αποτελέσματα και συνεχίζουμε».