Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε κάποιες σημαντικές διευκρινήσεις σχετικά με την αποστολή των Ελληνικών BMP-1 στην Ουκρανία και για τα Γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου Marder 1A3 τα οποία θα τα αντικαταστήσουν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε:
« Όσον αφορά, λοιπόν, στην παροχή αμυντικής βοήθειας: Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι αυτή προέρχεται από αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας. Πρόκειται για συστήματα που είτε αναβαθμίστηκαν, είτε αντικαταστάθηκαν με πιο σύγχρονα, τα πυρομαχικά ή κάποια ανταλλακτικά από αυτά αποθηκεύτηκαν, παραμένουν σε διαθεσιμότητα σε αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα πρώτης ανάγκης εν τούτοις, όμως, είναι διαθέσιμα αν και όποτε χρειαστεί. Και δημιούργησαν ένα μεγάλο όγκο αποθεμάτων.
Mέρος από αυτά τα αποθέματα, χωρίς να διακινδυνεύεται με κανένα τρόπο η αμυντική μας διάταξη ή επιχειρησιακή λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πήγαν ως αμυντική ενίσχυση στην Ουκρανία. Φυσικά, βέβαια, όπως καταλαβαίνετε όλοι, μιλάμε για πυρομαχικά. Άρα η παροχή τους στην Ουκρανία δεν απομειώνει σε καμία περίπτωση υπηρεσιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία μας με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒMP-1, αυτά που διαθέτουμε δηλαδή με αντίστοιχα και πιο σύγχρονα γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου “Marder”, όπως συμφωνήθηκε επί της αρχής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γερμανό Καγκελάριο προ ημερών. Τα ΒMΡ θα αποσταλούν στην Ουκρανία, έτσι θέλουμε να γίνει, αφού αντικατασταθούν από τα γερμανικά ΤΟΜΑ τύπου Marder.
Ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενες απορίες επί των τεχνικών θεμάτων, επιχειρηματολογώντας κυρίως γιατί είναι συμφέρουσα για την Άμυνα της χώρας η αντικατάσταση των παλαιών ΒΜΡ1 (παλαιών και κάπως προβληματικών ως προς τη συντήρησή τους, ως προς την εξεύρεση ανταλλακτικών, την υποστήριξη για να μην μπω και σε άλλα πιο τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα) από τα πιο σύγχρονα γερμανικά τύπου “Marder”. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να τους ακούσουμε. Απλά λέω εδώ ότι ο Ελληνικός Στρατός αυτή τη στιγμή διαθέτει ενεργά 185 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1.
Από τον πρώην Ανατολικογερμανικό εξοπλισμό είχε παραλάβει η Ελλάδα περίπου πεντακόσια. Από αυτά τα 100 έχουν διατεθεί παλαιότερα στο Ιράκ, άλλα 101 πωλήθηκαν και νομίζω επί ημερών σας κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην Αίγυπτο. Άλλα 99 παραχωρήθηκαν στην Αίγυπτο δωρεάν διότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και θα χρησιμοποιούνταν από τους Αιγύπτιους για παροχή ανταλλακτικών. Αν δεν κάνω λάθος, θα πουν οι Αρχηγοί, η τιμή πώλησης ήταν 35.000 το τεμάχιο.
Καταλαβαίνετε ότι με 35.000 το τεμάχιο παίρνεις ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού με όλα τα αξεσουάρ. Δεν είναι επομένως ένα οπλικό σύστημα θα έλεγα που φωνάζει για την ποιότητά του και το σύγχρονο των οπλικών του συστημάτων. Καλά έκαναν όμως τότε γιατί όπως καταλαβαίνετε παραχωρήσαμε παίρνοντας και κάποιο αντίτιμο έναντι αυτής της παραχώρησης αυτό τον εξοπλισμό.
Τα υπόλοιπα τα κρατήσαμε. Σήμερα είναι 185. Κάποια απ’ αυτά διαθέτουν ένα πυροβόλο, κάποια όχι. Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε στην Ουκρανία είναι αυτά που δεν διαθέτουν αυτό το πυροβόλο για το οποίο μίλησα. Το πού βρίσκονται και πού αναπτύσσονται νομίζω δεν είναι της παρούσης να αναπτύξω, μπαίνει σε επιχειρησιακά ζητήματα επί των οποίων ενδεχομένως να έχουν κάτι να πουν οι Αρχηγοί. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν είναι της παρούσης.
Είναι δεδομένο ότι για τα ΒΜΡ-1 είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση ανταλλακτικών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Επιπλέον δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ καμία διαδικασία εκσυγχρονισμού τους. Άρα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης καθόσον είναι σχετικά αναξιόπιστα, παλιάς τεχνολογίας, εμφανίζουν συχνές βλάβες και όπως σας είπα είναι δύσκολο να βρεις ανταλλακτικά. Έτσι όπως την βλέπω την κατάσταση τώρα με τη Ρωσία πολύ δύσκολο να βρεις ανταλλακτικά ή να συμφωνήσεις σε παροχή ανταλλακτικών και απρόσκοπτη ροή τους με τη Ρωσία. Επίσης δεν διαθέτουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στην εκτέλεση βολών με ακρίβεια ιδίως τη νύχτα. Επίσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανακατασκευής τους σε στρατιωτικό εργοστάσιο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Στον αντίποδα, το ΤΟΜΑ Marder στην εκδοχή του 1Α3 χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια από τον Γερμανικό Στρατό και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα επιτυχημένο και σταθερό όχημα μάχης. Απλό και συμβατικό όχημα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα τα ακούσετε, θεωρούμε εν κατακλείδι, ότι η παραχώρηση η ενδεχόμενη ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και η αντικατάστασή τους με ΤΟΜΑ “Μarder” 1A3 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα καθόσον αυτό έχει σαφώς ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Αυτό όμως δεν είναι τελειωμένη υπόθεση και θα ήθελα την προσοχή σας εδώ. Πρέπει να διευθετηθούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στη Συμφωνία που θα προκύψει, στους τεχνικούς της όρους που θα διεκπεραιωθεί μετά από συζήτηση μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς σε επίπεδο υπουργείων και τελικά Επιτελείου και τελικά Υπουργών Εθνικής Άμυνας. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των “Marder” που θα παραχωρηθούν πρέπει να είναι ίδιος με τον αριθμό των ΒΜΡ-1 που θα αποσυρθούν για να κατανεμηθούν περίπου κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά πρέπει να διευθετηθεί ότι τα ΤΟΜΑ “Marder” 1A3 πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να δίνονται αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο για να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Προφανώς και μας απασχολούν αυτά τα θέματα, δεν θα μπορούσαν να μην μας απασχολούν.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ούτε μια ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα. Αυτό τουλάχιστον θα διαπραγματευτούμε και θα ζητήσουμε να επιτευχθεί και να ισχύσει κατά την τελική Συμφωνία. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από την άφιξη των ΤΟΜΑ “Marder” απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού τόσο σε θέματα χειρισμού και χρήσης, των χειριστών δηλαδή, όσο και θέματα συντήρησης και επισκευών, των τεχνητών δηλαδή».