Εξοπλιστικός «πυρετός» στην Πολωνία | Συμβόλαια για άρματα, πυροβόλα και αεροσκάφη

 

Πηγή: Mon_Gov_PI (Twitter)

Στο κοντινό μέλλον οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας πρόκειται να ανανεωθούν πλήρως, με νέα άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak, τρία μεγάλα συμβόλαια υπογράφηκαν με εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας της Νοτίου Κορέας σήμερα στην Πολωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συμφωνία αφορά την αγορά αρμάτων μάχης τύπου K-2 τα οποία θα αποκτηθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα παραδοθούν 180 άρματα του τύπου (ξεκινώντας από φέτος) ενώ στην δεύτερη θα κατασκευαστούν 800 άρματα στην Πολωνική διαμόρφωση (K2PL). Από το 2026, θα ξεκινήσει και τοπική κατασκευή.

Πηγή: Hyundai Rotem

Ακόμα, ο Πολωνικός στρατός υπέγραψε συμφωνία για την αγορά νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου Κ-9 Thunder. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στο πρώτο στάδιο θα παραδοθούν φέτος 48 Μονάδες ενώ το 2024 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις περισσότερων από 600 Μονάδων. Όπως και με τα άρματα, το 2026 θα κατασκευάζονται τοπικά.

Πηγή: Hanwa Defence

Τέλος, η Πολωνική Αεροπορία θα αποκτήσει 48 ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη τύπου FA-50. Τα αεροσκάφη θα εξοπλίσουν 3 Μοίρες ενώ τα πρώτα 12 θα παραδοθούν στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: Koreaaero.com

Όλα αυτά τα οπλικά συστήματα θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με την Πολωνική Αμυντική Βιομηχανία με όρους μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, βοηθώντας έτσι την χώρα να αναπτύξει τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες της.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε τις χώρες της Ευρώπης να ξεκινήσουν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, ιδιαίτερα την Πολωνία και την Γερμανία. 

Η χώρα μας οφείλει να παραδειγματιστεί από τις αγορές του Πολωνικού ΥΠΕΘΑ και να επιδιώξει την κατασκευή ξένων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα με όρους μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال