Κυπριακή ΑΟΖ | Ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου !

 

Πηγή: Vantage Drilling

Εξαιρετικά είναι τα νέα που μας έρχονται από την Κύπρο, με τις εταιρείες  Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V να ανακαλύπτου ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου:

«Έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακοίνωση καθώς η αξιοποίηση του κοιτάσματος θα συνεισφέρει στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου.  

 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال