Leopard: Πως η Γερμανία κυρίευσε την Διεθνή Αγορά Αρμάτων

 

Leopard 2A7, πηγή: KMW

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας ένα άρμα μάχης, δύσκολα μπορούμε να  παραβλέψουμε την μεγάλη ιστορία της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα.

Από τα ελαφριά Panzer 1 της Wehrmacht που σάρωναν την Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '30 και στις αρχές του '40 με το γνωστό σε όλους "Blitzkrieg" (Αστραπιαίος πόλεμος), μέχρι τα βαριά άρματα τύπου Tiger και Panther που αποδεκάτιζαν τα σοβιετικά Τ-34 στα πεδία των μαχών του Kursk, η Γερμανία αποτέλεσε έναν πρωτοπόρο στον τομέα των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης.

Ωστόσο, παρά την ήττα της Γερμανίας τον Μάιο του 1945 και τους σκληρότατους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην χώρα, η Γερμανία κατάφερε και πάλι να γίνει μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές "υπερδυνάμεις" στα Άρματα Μάχης, εισπράττοντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των εξαγωγών τους. 

Tiger 1

Πότε όμως και για ποιόν λόγο επαναλειτούργησε η Γερμανική Βιομηχανία Αρμάτων ; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Μετά την διχοτόμηση της Γερμανίας σε Δυτική και Ανατολική το 1949, το ΝΑΤΟ ευθύς αμέσως αφοσιώθηκε στην κατασκευή βάσεων στο δυτικό τμήμα, με έμφαση στις βάσεις εγκατάστασης και συντήρησης τεθωρακισμένων. Το κύριο σχέδιο ήταν ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών αρμάτων να σταθμεύει και να συντηρείται στην Ευρώπη και σε περίπτωση πολέμου, τα αμερικανικά πληρώματα να φτάσουν με αεροσκάφη και να τα βρουν όλα έτοιμα.

Από το τέλος της δεκαετίας του '50 όταν και η ένταση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα άρχισε να αυξάνεται, ήταν πλέον φανερό ότι σε περίπτωση πολέμου η Γερμανία θα γινόταν το πρώτο πεδίο σύγκρουσης. Γι' αυτό το λόγο, οι Δυτικοί Σύμμαχοι ξεκίνησαν την διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων στο δυτικό τμήμα, με την συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών και οχημάτων.

Η δυτική Γερμανία έπαιζε έναν καθοριστικό ρόλο για το ΝΑΤΟ καθώς όντας μικρή σε έκταση, θα μπορούσε να κατακτηθεί εύκολα και γρήγορα. Επομένως, προκειμένου να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δεν θα χρειαζόταν μόνο η δύναμη των ΗΠΑ αλλά και της δυτικής Γερμανίας, η οποία μέχρι τότε δεν είχε το δικαίωμα να κατασκευάζει όπλα και χρησιμοποιούσε ως επί το πλείστον αμερικανικό αμυντικό υλικό.

Τότε λοιπόν η πολιτική εξουσία του ΝΑΤΟ ενέκρινε την επανέναρξη της κατασκευής Γερμανικών αρμάτων μάχης, κάτι το οποίο προφανώς και δημιούργησε σύγχυση λόγω του μικρού διαστήματος που διαμεσολάβησε από το τέλος του Β'ΠΠ. Απόφαση ωστόσο απαραίτητη για την προστασία της Ευρώπης από τις δυνάμεις του ανατολικού μπλοκ. 

Η μεγάλη επιστροφή 

Το πρώτο μεταπολεμικό άρμα της Γερμανίας, το Leopard 1, ήταν πλέον γεγονός. Επισήμως παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1963, όντας προϊόν κοινοπραξίας των εταιρειών Rheinmetall, Wegmann και Porsche. Το άρμα χαρακτηριζόταν από την μεγάλη δύναμη πυρός και την υψηλή ταχύτητα, καθώς οι σχεδιαστές του συνειδητά δεν είχαν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην θωράκιση. Το κύριο σκεπτικό ήταν ότι λόγω της υψηλής ταχύτητας και ευελιξίας, θα ήταν πολύ δύσκολο για τα πληρώματα των εχθρικών αρμάτων να το χτυπήσουν παρέχοντας έτσι στο πλήρωμα του Leo 1 τον απαραίτητο χρόνο για να χρησιμοποιήσει το φονικό για την εποχή πυροβόλο των 105 χιλιοστών. 

Παραλαβή του πρώτου Leopard 1

Το Leopard 1 αποδείχθηκε ένα κορυφαίο άρμα της εποχής το οποίο συνδύαζε αποτελεσματικά τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, ωθώντας πολλές χώρες να το αποκτήσουν. Μάλιστα, η Γερμανική Κυβέρνηση διαφήμισε το άρμα με έναν ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο, συγκρίνοντας το με οικογενειακά αυτοκίνητα της Volkswagen. 

Τα έσοδα των Γερμανικών Βιομηχανιών συνέχιζαν να αυξάνονται, μέχρι που το 1979 ήρθε στο προσκήνιο ο διάδοχος του Leopard 1, το Leopard 2. Κατασκευασμένο από την KMW, αναδείχθηκε σε ένα από πιο ευρέως διαδεδομένα άρματα του κόσμου, υπηρετώντας σε 15 στρατούς ανά το κόσμο. 
Leopard 2A4, πηγή: KMW

Όλες του οι εκδόσεις του (Α4, Α5, Α6, Α7) διαθέτουν πυροβόλο των 120χιλ της Rheinmetall (L44 ή L55) ενώ το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ των 55 - 67 τόνων. 

Το Leopard στην Ελλάδα

Σήμερα, ο Στρατός Ξηράς είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του Leopard στον κόσμο και επιχειρεί με 3 εκδόσεις, την 1Α5, Α4 και Α6HEL. Όπως αναφέρουν προηγούμενες δημοσιογραφικές πηγές, η Ελλάδα ετοιμάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των συγκεκριμένων αρμάτων και ειδικά των  Leo2A4, προκειμένου να παραμείνουν υπηρεσιακά και αποτελεσματικά και αρκετά ακόμα χρόνια.

Leopard 2A6HEL, πηγή: ΓΕΣ


Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال