Εκσυγχρονισμος RM-70: Οι επιλογές που εξετάζει ο Ελληνικός Στρατός


Πηγή: ΓΕΣ

Τον τελευταίο χρόνο, ο εκσυγχρονισμός των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS/ΠΕΠ) τύπου RM-70 έχει βρεθεί στο επίκεντρο των Επιτελών του ΓΕΣ.

Από τότε, πολλές εταιρείες του εξωτερικού και από την Ελλάδα έχουν παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις εκσυγχρονισμού όπως και σύγχρονα πυρομαχικά, με στόχο την αύξηση της εμβέλειας και την παράταση της υπηρεσίας τους στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το πρόγραμμα ;

Την δεκαετία του 1990, ο Ελληνικός Στρατός προχώρησε στην αγορά εκτοξευτών RM-70 από τα αποθέματα του στρατού της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Μπορεί τα χρόνια να περνούν και η τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς με την ενσωμάτωση σημαντικά βελτιωμένων υπολογιστών και την ανάπτυξη «εξυπνότερων» πυρομαχικών για τα MLRS, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική βελτίωση στις δυνατότητες των εν λόγω συστημάτων από τότε που εντάχθηκαν σε υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γειτονική Τουρκία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε αυτόν τον τομέα, αναπτύσσοντας τα δικά της συστήματα όπως το T-122 Sakarya.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την παρουσίαση των προτάσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Η πρόταση της Τσεχίας

Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, αντιπρόσωποι της Τσέχικης εταιρείας Excalibur Army μετέβησαν στην Ελλάδα μαζί με ένα RM-70 Vampire, την βελτιωμένη έκδοση του RM-70, πραγματοποιώντας μάλιστα ζωντανή βολή. 

RM-70 Vampire, πηγή: Excalibur Army

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με παλαιότερο άρθρο, η μετάβαση στην συγκεκριμένη έκδοση αφορά την εγκατάσταση του εκτοξευτή σε νέο φορτηγό τύπου Tatra με θωρακισμένη καμπίνα, νέο σύστημα στόχευσης και ελέγχου, νέο σύστημα ελέγχου πυρός με βαλλιστικό υπολογιστή καθώς και σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών και πλοήγησης GPS.

Η εξής πρόταση δεν αποσκοπεί στην βελτίωση του οπλισμού του συστήματος αλλά βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις του οχήματος - φορέα προσφέροντας αυξημένη προστασία στο προσωπικό του.

Η πρόταση της Σερβίας

Το ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα όχι μόνο εκσυγχρονισμού αλλά και επιθεώρησης και συντήρησης των RM-70 δεν άργησε να εκφράσει και η Σερβική εταιρεία Yugoimport, παρουσιάζοντας τις δικές της προτάσεις στο ΓΕΣ στις 3 Ιουνίου 2022.

Σε αντίθεση με την Excalibur, η Yugoimport δεν ανέφερε τι περιλαμβάνει το δικό της πακέτο αναβάθμισης όσον αφορά τον εκτοξευτή. Παρ΄όλα αυτά, η Σερβική εταιρεία θα αυξήσει σημαντικά την ισχύ πυρός του με τις ρουκέτες G2000 διαμέτρου 122mm που κατασκευάζει, τις οποίες μάλιστα ο Ελληνικός Στρατός αγόρασε τον περσινό Ιούλιο κατά την διάρκεια της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2021.

G2000 rocket, πηγή: Yugoimport

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η εν λόγω ρουκέτα διακρίνεται για τις άριστες μαχητικές επιδόσεις της ανά τον κόσμο, ενώ διαθέτει εκρηκτική κεφαλή βάρους 20 κιλών και μέγιστο βεληνεκές τα 40χλμ.

Η πρόταση της Ελλάδας

Παρά τον εξωτερικό ανταγωνισμό υπάρχει ενδιαφέρον και για την εγχώρια αναβάθμιση των εν λόγω πυραυλικών συστημάτων από την Ελληνική εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ, χωρίς να γνωστοποιείται σε τι ακριβώς αποσκοπεί η αναβάθμιση αυτή.

Η πρόταση του Ισραήλ

Η Elbit Systems είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα στο πρόγραμμα αναβάθμισης, καθώς διαθέτει χρόνια εμπειρία στον τομέα του πυραυλικού πυροβολικού.

Στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης συνάντησης εκπροσώπων της εταιρείας και επιτελών του ΓΕΣ που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, εκτός από την πρόταση αναβάθμισης η εταιρεία παρουσίασε και κατευθυνόμενα βλήματα τα οποία είναι πολύ πιθανό να οπλίσουν τα Ελληνικά ρουκετοβόλα σε περίπτωση που επιλεχθεί η πρόταση της. 

H πιο δημοφιλής λύση είναι το Accular, μια ρουκέτα διαμέτρου 122mm, υψηλής ακρίβειας και χαμηλού κόστους. Όπως αναφέρει ο κατασκευαστής, δύναται να καταστρέψει στόχους σε εμβέλεια των 40χλμ διαθέτοντας CEP λιγότερο των 10 μέτρων και ειδική διατρητική κεφαλή των 20 κιλών. 

Accular rocket, πηγή: Elbit Systems

Τελικά συμπεράσματα

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι η αναβάθμιση των RM-70 αποτελεί ένα κρίσιμο πρόγραμμα για το Ελληνικό Πυροβολικό, το οποίο είχε απαξιωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η αγορά σύγχρονων πυρομαχικών σίγουρα αποτελεί μια καλή αρχή αλλά προφανώς δεν είναι αρκετό.

Το αρμόδιο Επιτελείο καλό θα ήταν να ανακοινώσει την έναρξη επισήμου διαγωνισμού για την αναβάθμιση των εν λόγω συστημάτων, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες εταιρείες και κατά συνέπεια πιο ανταγωνιστικές ευκαιρίες και προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητη για την απόκτηση τεχνογνωσίας σε συνεργασία με την νικήτρια εταιρεία του διαγωνισμού.   





 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال