Καθοδόν τα πρώτα Ελληνικά Marder 1A3 | Δηλώσεις ΥΕΘΑ για το πρόγραμμα ανταλλαγής τεθωρακισμένων

 

Photo: @npanagioto

Σε ξεκάθαρες δηλώσεις αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος ανταλλαγής τεθωρακισμένων προχώρησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με θέμα «Χρονισμός, διατήρηση της αμυντικής ικανότητας, συσκότιση σχετικά με την συμφωνίας ανταλλαγής οχημάτων μάχης με τη Γερμανία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός σε σημεία της απάντησης του ανέφερε:

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή πήρε καθαρή θέση και σαφή θέση, υπέρ της ενίσχυσης της Ουκρανίας στον αγώνα που κάνει να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία, του ουκρανικού λαού, κατά της άδικης και βάναυσης και εξελισσόμενης εισβολής, με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και στρατιωτικό υλικό.

Στο πλαίσιο αυτής της ενίσχυσης με αμυντικό υλικό της Ουκρανίας πήραμε κάποιες αποφάσεις. Έχω τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν διαθέσαμε και ούτε πρόκειται να διαθέσουμε κρίσιμο επιχειρησιακό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Marder 1A3, photo: Rheinmetall

Παροχή από πλευράς της Ελλάδας σαράντα Τεθωρακισμένων Οχημάτων ΒΜP-1, αυτά, όπως ξέρετε και είπατε, ήταν αναπτυγμένα στα νησιά, πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τεχνολογίας θα έλεγα του 1980 που είχαν παραχωρηθεί μετά τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, στην επανένωση με τη Γερμανία, από αποθέματα του πρώην Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, άρα σοβιετικής κατασκευής.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 υπογράψαμε με το αντίστοιχο Υπουργείο Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ένα σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης. Διά του οποίου επικυρώθηκε η δωρεά από τους Γερμανούς σε εμάς των 40 MARDER.

Επικυρώνει λοιπόν αυτό με τους Ουκρανούς την πρόθεσή μας να δωρίσουμε στους Ουκρανούς τα 40 BMP. Όσον αφορά το πρώτο μνημόνιο με τους Γερμανούς, εκτός από τη δωρεά από τους Γερμανούς σε εμάς των 40 MARDER, περιλαμβάνεται σε αυτό και δωρεά πυρομαχικών 20 χιλιοστών και των ανταλλακτικών που τους αναλογεί. Καθώς και το ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς τους από την Γερμανία στη χώρα μας.

Ελληνικό BMP-1

 Άρα όσον αφορά το κόστος δεν έχουμε κανένα κόστος, δεν επιβαρυνόμαστε τίποτα από τη δωρεά σε εμάς και τη μεταφορά δωρεάν σε εμάς των 40 MARDER. Καθώς και παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στο ελληνικό προσωπικό και σταδιακή παραλαβή τους σε λειτουργικά επιχειρησιακή κατάσταση.

Τα πρώτα δέκα MARDER είναι καθ’ οδόν. Έχουν δηλαδή ξεκινήσει να μεταφέρονται και θα αφιχθούν στη χώρα μας γύρω στις 21 Οκτωβρίου. Τότε θα είναι εδώ τα πρώτα δέκα σε κατάσταση άρτια, αφού άλλωστε έχουνε ελεγχθεί από ομάδα επιθεώρησης των στελεχών του Στρατού Ξηράς. Θα φτάσουν στη Βόρεια Ελλάδα, αμέσως μετά θα αρχίσει το στάδιο εκπαίδευσης των πληρωμάτων από Γερμανούς εκπαιδευτές», δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

Ακόμα, δήλωσε ότι στα νησιά αναπτύσσονται τροχοφόρα οχήματα Μ1117 και ΤΟΜΠ τύπου Μ113, ενισχύοντας την αμυντική διάταξη στο επίπεδο των μεταφορικών οχημάτων. 

Post a Comment

Previous Post Next Post

نموذج الاتصال